Ako sa vyrovnať s kritikou

Kritike sa nedá vyhnúť. Všetci spisovatelia potrebujú testovacích (beta) čitateľov, ktorí sa dostanú k rukopisu v ranom štádiu. Nie je ani zďaleka dokonalý, ale bez ich prispenia ho nemôžete vylepšiť. A dočkáte sa kritiky. A to bolí.
Tu je niekoľko dôvodov, prečo to nie je koniec sveta. A ten rukopis ešte nepáľte.


Pamätajte, že názory sú subjektívne


Nemôžete sa zavďačiť každému. Žiadny autor to nedokáže. Nech už dostanete akúkoľvek kritiku, nezabudnite na skutočnosť, že môže byť opodstatnená, ale je tu šanca, že kritika nemá nič spoločné s vašou prácou.

Napísali ste verejné oznámenie, že hľadáte beta čitateľov. Ľudia vám napísali e-maily a vy ste poslali kapitoly.
Možno sa o vašu detektívku začal zaujímať teenager. Vaša hlavná postava je starec, ktorý rád kŕmi holuby. Zrelší človek si to môže užiť viac. Mladistvý čitateľ možno nie je schopný vcítiť sa do postavy a jej problémov. Alebo pochopiť trpké vtipy o živote.
Možno vášho ďalšieho čitateľa napadol medveď a trpí následkami. Vo vašom románe je útok medveďa, ale vo svojom stručnom popise v oznámení ste to nespomenuli. Tejto osobe sa môže kniha sprotiviť kvôli bolestivým spomienkam, nie kvôli vašej práci ako takej.

Nechajte si to uležať v hlave


Písať je ťažké. Autori sú často zaťažení prácou na plný úväzok, rodinou a ďalšími problémami. Posledné fázy dokončovania najnovšej verzie rukopisu sú obzvlášť náročné. Podarilo sa vám zohnať štyroch čitateľov, aby vám pomohli?
Dobrá práca!
Posielajú však všetky kapitoly naraz, vy pracujete na zmenách a snažíte sa narýchlo upraviť aj ďalšie kapitoly?
A je toľko vecí, na ktoré čitatelia upozornili, a už sa desíte nasledujúce noci bez spánku?
Niekto povedal niečo obzvlášť škaredé? Niečo, s čím skutočne nesúhlasíte, a nechápete, ako to, že čitateľovi nedošlo, čo ste chceli povedať? Samozrejme, že vaša princezná má jemné ruky a slabý hlas! Nie každá ženská postava musí byť tvrdou bojovníčkou.
Ešte lepšie, druhý čitateľ uviedol, že princezná je super, ale poukázal na ďalší veľký problém? Teraz je váš mužský hrdina neprijateľný, pretože mal dať tomu chudobnému dieťaťu tie peniaze...
A váš tretí a štvrtý čitateľ neznášajú celé dve kapitoly. Ako ste si dovolili zabiť tú postavu? A prečo hrdina prehral ten boj?
Už vás bolí hlava? Áno, kritika môže byť veľmi mätúca. Robíte maximum a vaši čitatelia nerozumejú tomu, čo ste napísali.
Ale môžu mať pravdu. Stačí všetko zatvoriť a ísť na prechádzku. Nevracajte sa k tomu dva dni. Pozrite sa na film a dajte si dobrú večeru.
A potom otvorte spätnú väzbu znova a zvážte, či kritika nie je aspoň čiastočne oprávnená. A budete pripravení rozhodnúť sa, aké zmeny sú potrebné.

Nespoliehajte sa príliš na jeden názor


Vždy je dobré získať viac ako jeden názor. Jedna osoba môže neznášať diskusie vašej postavy o plánovanej vražde so slepým psom. Ostatní štyria ľudia to môžu milovať, dokonca mať radi vraha. Jedna osoba môže váš rukopis zahodiť, pretože tam je homosexuálna staršia dáma, ktorá pestuje muškáty. Iní môžu povedať, že konečne existuje dobrý vzor takejto postavy v literatúre. Stále však nemajú radi toho psa. A vražda musí byť potrestaná!
Okrem toho, ak narazíte na osobu, ktorá nekritizuje vašu prácu, ale miluje ju, obaja sa môžete dostať do pasce.

Svoju prácu ste začali ako triler, ale táto osoba sa skutočne teší z kuchynských scén a popisov jedál. Môžete zbožňovať jej spätnú väzbu a písať veľa scén o varení. Čitateľ sa teší, varí všetky jedlá a posiela fotografie.

Román musí byť skvelý ... Alebo možno aj nie.
Pokúste sa nájsť niekoľko rôznych prvkov vašej práce, ktoré ľudí zrejme bavia. To znamená mať dostatok čitateľov.

Poďakujte. Takmer vždy. 


Čítať nedokončenú prácu nie je ľahké. Zápletka môže byť plná dier a nezrovnalostí. Štýl nie je ešte ani zďaleka rozvinutý. A niekedy ... grametika? Čo je to grametika? (schválny preklep)
Celé krásne dielo, ktoré máte v hlave nie je ešte na papieri. Ale čitatelia idú ďalej, snažia sa pomôcť, hľadajú veľké časti a kúsky s potenciálom. A poukazujú na problémy, ktoré si vyžadujú viac práce. Mnohokrát veľa práce.
Možno nebudete súhlasiť s konečnou spätnou väzbou. Mali by ste však pamätať na všetok voľný čas, ktorý čitateľ strávil nad vašimi slovami. A povedať aspoň ďakujem.

Svet je však temným miestom. A sú aj nečestní „čitatelia“, ktorí sa nesnažia pomôcť. Sypú negativizmus na citlivých, začínajúcich autorov len tak pre zábavu. Alebo kvôli vlastnému zakomplexovanému egu. Tvrdá kritika je niekedy zaslúžená. Avšak čo keď sa v spätnej väzbe dočkáte urážok a vulgarizmov? Čo keď čitateľ nadáva priamo vám a nemá to nič spoločné s vašou prácou?

Verte mi, niekedy môžete naraziť na nebezpečnú, toxickú osobu. Poznám spisovateľa, ktorý dokonca v spätnej väzbe našiel nevhodné sexuálne narážky.
Nehovorte ďakujem. Nahláste to a dajte ban.

A ako ste na tom s prijímaním kritiky a jej rozdávaním vy? 






Komentáre

  1. Jako začínající autorka mám s tímhle problém. Zvládnu konstruktivní kritiku, ale už jsem se setkala i s lidmi, kteří se do mě začali strefovat snad kvůli všemu, že prý je moje dílo srač** a tak podobně :/ nechápu, co z toho lidi mají...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je bežné. Smutné, ale bežné. Spisovateľ si musí vypestovať hrošiu kožu a nájsť tých správnych ľudí, ktorí poskytnú slušnú a konštruktívnu kritiku. Treba vytrvať :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára