Máte odvahu na erotické scény?

Sex je silnou návnadou, či už v reálnom živote, alebo v písomnej, vizuálnej a audio forme. Je to jeden z účinných nástrojov reklamy, ktorý priťahuje pozornosť. Tento prvok je prítomný všade okolo nás, od elegantných doplnkov po vulgárnosti. Knihy nie sú výnimkou. Zmyselný kontext, dokonca aj podrobné erotické scény, sú súčasťou literatúry od jej počiatkov. 

Erotika je však dvojsečná zbraň. Vaše dielo môže pozdvihnúť do nových výšok alebo ho pochovať do hĺbky koša.
Jednou z najväčších chýb je použitie milostných scén ako vytučňovacej diéty pre váš príbeh. Nalejme si čistej… vody, sex je vo svojej podstate to isté znovu a znovu. Bez ohľadu na množstvo pomôcok alebo farbistú slovnú zásobu, ktorú v týchto scénach používate, skončíte iba s únavným opakovaním. Veľa odsekov s erotikou bez väčšieho účelu môžu čitateľa sklamať. Erotika by v literatúre mala slúžiť skôr len ako korenie. Nebojte sa jej, ale len s ňou zvýraznite niečo zložitejšie a dôležitejšie.

Pozornosť 


Milostná scéna môže čitateľa prinútiť čítať stránku všetkými štyrmi očami. Pôsobí s rovnakou silou ako objav mŕtvych tiel alebo zničujúci požiar hneď na prvej strane. 

Len si to predstavte. Držíte novú knihu. Nový názov, nová obálka, možno aj meno autora je pre vás neznáme. Na rozdiel od vašich obľúbených titulov vo vašej knižnici, netušíte, čo môžete očakávať. Otvoríte knihu a vaše oči pohladia prvú stránku. BUM! Erotická scéna preskočí z textu do vašej fantázie. Kniha ide priamo do nákupného košíka. Alebo ju rýchlo strčíte späť na poličku. 
Možno sa príbeh odvíja dobrým tempom, predstavia sa hlavné postavy a máte pocit, že ich poznáte. V tomto novom fiktívnom svete sa začnete cítiť pohodlne. V tom sa náhle objaví erotická scéna s novou postavou. Prekvapivá strana odhaľuje túto novú postavu, ktorá sa podelí o zásadné informácie, alebo je zapojená do nejakej politickej záležitosti. Samozrejme že sú v tom namočené aj hlavné postavy. Alebo sa v texte vyskytne niekoľko zjavne všedných detailov, ktoré si vďaka prekvapeniu a pozornosti dobre zapamätáte. 
Aj keď ako čitateľ navštívite nové fiktívne miesto, malý zmyselný detail môže znásobiť vaše dojmy. Napríklad je tam bezmenná postava, ktorá sedí vedľa veľkej fontány a veľavravne sa na niekoho zahľadí. Aj nenápadný popis flóry a budov môže mať jemný náboj. Alebo môžete čeliť otvorenému, dokonca vulgárnemu obrazu prostitútok v uliciach. 

Vplyv na postavy



Bežné intímne chvíle asi nie je nutné príliš rozpisovať. A potom tu máme tie veľmi špecifické životné situácie, ktoré dávajú erotickým scénam osobitný význam. 
Zvyčajný proces, ktorý prebieha v manželskej spálni, je narušený dôkazom o nevere a postavy musia nejakým spôsobom reagovať. Následná zmena v psychike postavy je dobre zdôvodnená v počiatočnej scéne, kde konflikt začal a čitatelia sa môžu do knihy lepšie vcítiť. Alebo stručne popísaná erotická scéna označená ako obyčajná môže vyvolať pocity bezpečia, alebo aj hrôzy. Postava si mohla prejsť mnohými útrapami a úľava v náručí životnej lásky je zavŕšením, dokončením cesty. Alebo môžete pár kapitol budovať napätie a dať najavo, že niekomu hrozí nebezpečenstvo. Postava je opatrná. Ale raz sa jej ostražitosť otupí… A z príjemnej chvíľky sa stane krvavý masaker. Postava je nútená konečne zaujať stanovisko a vydať sa na cestu pomsty. 

V okamihu, keď sa milostná scéna objaví ako špeciálny moment, musíte si dávať pozor na pocity, ktoré v čitateľovi chcete vytvoriť. Rozhodol sa váš pár pokúsiť mať dieťa? Konečne sa opäť stretli dvaja ľudia, ktorí boli po dlhý čas od seba oddelení? Je to prvý intímny okamih? Alebo je to znásilnenie? Všetky tieto príklady so zvláštnym emocionálnym nábojom sa dajú použiť na zvýraznenie časti románu. Čitatelia sa tak môžu vcítiť, pretože také scény môžu vyvolať spomienky alebo rozjímanie. 
Vhodne použitý intímny moment môže poskytnúť príležitosť na rozvoj empatie. Násilie so sexuálnym kontextom je šokujúce a dáva scéne silu znechutiť alebo vydesiť. 
Postavy, ktoré trpia nejakou formou zneužívania, môžu dokonca slúžiť ako prostriedok vzdelávania a prinútiť čitateľov čeliť problémom, ktoré sú v skutočnom živote málo spomínané. Zároveň môže byť príkladom sexuálny život vnímaný očami zodpovedných osôb.

Posun zápletky


Korenie známe ako erotika dokáže pošupnúť dopredu nielen jednotlivé postavy, ale aj dej ako celok. Môže to byť čin ktorý zásadne mení priebeh udalostí. Tieto prípady by ste si mali poriadne premyslieť a snažiť sa ich napísať čo najlepšie. Plynulý postup zápletky je jedným z najdôležitejších aspektov, ktoré určujú kvalitu literárnej práce. Prehnané, nedbalé alebo nútené milostné scény môžu vašu knihu ohroziť. Ak to preženiete a čitateľ nájde už v tretej kapitole za sebou postavy tajne na sene už sa vám možno nepodarí vybudovať to správne napätie. Dávajte si pozor aj na slovník. Výrazy by mali ladiť s celkovým štýlom textu. 

Opäť je veľa možností. Element erotiky môže otriasť svetom postáv vo forme cudzoložstva. Nemusí sa rozpadnúť len rodina. Milenecká aféra môže odštartovať ohňostroj dôsledkov na medzinárodnej úrovni. Jedna scéna na podlahe kuchyne môže postavu/y vystreliť na dlhú cestu. Alebo im zaistí pobyt vo väzbe ... Ale pamätajte si, všetko s mierou.

Čítate erotiku? Píšete ju? Alebo máte radšej niečo iné?

Nezabudnite na našu SPISOVATEĽSKÚ VÝZVU a neváhajte sa zapojiť!





Komentáre

  1. Well, nějaké scény mám schované v šupleti, ale víceméně jsem to psala hlavně za účelem hlubšího poznání postav a jejich vztahů (a pak jsem ty příběhy nějak nenapsala, jak je u mě zvykem), takže to není v publikovatelném stavu (a i já mám občas obavy do toho nahlédnout, ale tak je to s každým mým starším psaním).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára