Alfa, Beta... váš knižný tester

Píšete? A dávate to niekomu aj čítať? Ak nie ste typ spisovateľa, ktorému ku šťastiu úplne stačí mať svoje práce bezpečne doma v šuplíku, slovné spojenie Beta čitateľ sa vám do uší už asi dostalo. Skrátka niekto, kto vám povie, čo sa mu na vašom príbehu páči a čo nie. Ako všetko, tak aj virtuálny svet spisovateľov sa vyvíja a celé je to už trochu zložitejšie. Hlavne v anglickom prostredí sa ľudia s jednoduchým označením Beta už neuspokoja ale na fórach môžete nájsť rôzne iné označenia. Od každého sa očakáva niečo iné a existujú oddelené diskusné skupiny.

Alfa čitateľ


Je zvyčajne osoba, ktorá číta prvotné a nedokončené pokusy. Pokusy ešte veľmi vzdialené ladnej štylistike, bohatej zápletke a konzistentným postavám. Prvotiny často trpia aj príznakmi ako zlá gramatika, nedokončené vety, alebo celková neprehľadnosť.
Alfy sú hrdinovia a ich práca je ťažká. Prekopať sa prvými kapitolami nového rukopisu si vyžaduje odhodlanie a trpezlivosť. Ale aj nadanie. Správne identifikovať zdravé zrnká potenciálu v kope slamy a blata je to najdôležitejšie, čo môže alfa pre spisovateľa urobiť. Títo vaši prví čitatelia by vám mali pomôcť hlavne identifikovať tie najväčšie nezrovnalosti v deji, nelogické jednania postáv, poukázať na opakovanie prvkov…

Alfa čitateľ je síce veľmi dôležitý, ale nemusíte ani prepadať panike, keď nikoho ochotného nenájdete. Bude to však vyžadovať veľa osamelých hodín. Musíte vašu prácu znovu a znovu čítať sami a snažiť sa vychytať tie najväčšie muchy než znovu skúsite nájsť novú obeť. Alternatívou je aj vytvorenie krátkeho obsahu. Na to nalákate čitateľov možno jednoduchšie. Predsa len, vstrebať tri až päť strán je jednoduchšie ako dvesto. Diery ako päsť v zápletke vám pomôžu odhaliť aj takto.

Beta čitateľ


Po prehádzaní štrku prichádza na rad to jemnejšie. Predpokladajme, že rukopis máte hotový. Sami ste ho niekoľkokrát prečítali a upravili. Má za sebou už aj zo dve konzultácie. Materiál by teda mal byť oveľa čitateľnejší. Čas na ďalšie kolo. Samozrejme, môžete znovu využiť aj čitateľov, ktorí s vami prešli predchádzajúcu verziu. Ak chcú. Ale neuškodí ani úplne nový pohľad. Bety majú ľahší život v tom, že pravdepodobne dostanú už plný počet kapitol. Ako tak ucelených. Zároveň to pre nich možno znamená aj oveľa viac čítania. Stále môžu nájsť nezrovnalosti, ale už sa môžu sústrediť aj na drobnosti. Drobné zakolísania v dialógu, poukázanie na hluchý (ne)koniec nejakej menšej zápletky. Nutnosť niekde reakciu postavy zvýrazniť, niekde inde zase skrátiť… Môžu napríklad aj prísť s nápadom pre obľúbenú značku kávy pre postavu. Ak máte šťastie, vaša Beta vás s radosťou zahrnie nápadmi. A niektoré sa vám môžu aj hodiť.

Čitateľ odborník


V angličtine môžete tento termín nájsť ako sensitivity reader. Ide o človeka, ktorý sa v niečom vyzná oveľa viac ako vy. A vy to potrebujete do knihy. Je vaša hlavná postava chemik a vy ste radi, že rozoznáte prášok do pečiva od pudingu? Ono by to pre scény v labáku chcelo trochu viac. Alebo ste niekomu v tretej kapitole spôsobili psoriázu? Ale sami máte, našťastie, zdravú pokožku a tak je ťažké predstaviť si, ako sa postava cíti. A hlavne vám možno ani nenapadne niektoré detaily do deja pridať. Alebo ste dej zasadili aj do inej kultúry ako je vaša vlastná. Vaše postavy majú inú farbu kože, alebo tvar očí ako vy. Toto sú veľké výzvy a určite by ste sa mali chcieť vyhnúť nezmyslom, ktoré by ste popísali vďaka svojej neznalosti. Je preto čas hľadať odborníka.

Recenzent


V angličtine je to ARC reader, teda Advanced Review Copy reader. Ak ste sa rozhodli pre samonáklad, je tento druh čitateľa veľmi dôležitý. Je to osoba, s ktorou sa vopred dohodnete, zašlete tesne pred publikáciou kópiu knihy a dostanete za to recenziu. Ideálne je, ak recenzent využíva viac platforiem (blog, Twitter, Goodreads, Instagram…) a odporučí (dúfajme) vaše dielo kde sa len dá. Veľmi užitočná vec, ktorá pomôže s propagáciou. Ľudia si vašu knihu nemôžu kúpiť, ak o nej nevedia.

A čo vy? Aké máte skúsenosti?

Nezabudnite na našu SPISOVATEĽSKÚ VÝZVU a neváhajte sa zapojiť!




Komentáre