Prečo je dobré zúčastňovať sa súťaží

V skratke: Nie kvôli výhre, ale pre vaše vlastné dobro. Do väčšiny súťaží sa zapoja desiatky, až stovky príspevkov. Zaslať vašu prácu a automaticky očakávať víťazstvo je preto nezmysel. Ale je niekoľko iných dôvodov, prečo by ste sa mohli skúsiť aktívne zapojiť aj bez hlavnej ceny.

Tréning 


Čím viac toho napíšete, tým lepšia vaša tvorba bude. Mnohé súťaže majú tematiku ohraničenú len veľmi zhruba. Tam môžete svojej fantázii popustiť uzdu ako len chcete. Máte nekonečný priestor (teda, skoro) na vybláznenie sa. 

Iné súťaže ponúkajú jeden, alebo viac námetov a tém, ktoré musí dielo obsahovať. Môže vám to trošku pristrihnúť krídla a ten nápad o škole pre morské víly v trópoch čo v sebe už dlho nosíte môže tvrdo naraziť na požiadavku „príbehy z púšte a kameňolomu.“ 

To ale vôbec nevadí. Morské víly nechajte vzdelávať sa v inej poviedke, ktorú pošlete do vhodnej súťaže. A tu zapracujte na niečom novom. Nové a nové zadania vám umožnia myslieť z inej perspektívy, zamýšľať sa nad novými vecami… 

Skúšali ste už napísať poviedku vo forme listovej korešpondencie? Nie? Do toho! Ste psovod a desí vás téma robotizácie, ale predsa len by ste to v tej sci-fi súťaži skúsiť chceli? Nemusíte tento ročník preskočiť a dúfať, že nabudúce tam bude niečo lepšie. Môžete predsa vymyslieť psa-robota a príbeh zasadiť do prírodnej rezervácie. Teda, že je to len popis vášho obľúbeného lesa kam chodíte so psami vôbec nie je na škodu. Aj keď sa vám téma niekedy môže vážne zdať nezvládnuteľná, sú spôsoby ako do vašej práce dať srdce a stále spĺňať kritériá. Musíte len trénovať a sami sebe otvoríte v tvorivom kútiku vašej mysle množstvo dverí. 

Sebadisciplína 


Už asi tri roky chcete, veľmi chcete, napísať tú svoju vysnívanú knižku. Fáákt. Chcete, makáte na tom. Už máte… až tri stránky! 

No, tak takto ďaleko nezájdete. Zatiaľ čo vy ste pánom svojho voľného času, literárne súťaže majú jeden malý kaz krásy. DEADLINE! Áno, organizátori po vás vážne chcú vaše dokončené práce do určitého, nemilosrdného dátumu. Pošlite o päť minút neskôr a smola. 

Veľkým obmedzením býva aj povolený rozsah. Organizátor povedal do pätnásť strán. Normostrán. Počet znakov neobabrete ani menším fontom. Takže sa to doho musíte zmestiť, aj keď ste sa rozpísali. Naučí vás to preškrtať zbytočné opisy a dať scénam švih.


Takže ak chcete súťažiť, musíte sa snažiť. Môže to byť otrava. Môže vás to niekedy dohnať až na pokraj zúfalstva. Ale ak vytrváte a zapracujete na sebe, prospeje vám to. 

Možno zistíte, že ak naozaj chcete, nájdete si tú hodinku niekoľkokrát do týždňa a tých desať stránok naozaj napíšete. 

Literárne súťaže, aj bez výhry, vám pomôžu vykovať si železné nervy a oceľové sedacie svaly. A potom možno zistíte, že tie tri stránky vašej knižky snov už nie sú tri. Už si k tomu sadáte pravidelne a už sa vlastne blížite k záveru vášho veľkého príbehu. Skvelé!

Sociálne vyžitie 


Organizátori súťaží zvyčajne chcú vyhlásiť výsledky a odovzdať ceny v slávnostnom duchu. Ak ste niekam niečo poslali, rozhodne tam zájdite. Niekedy je poradie príspevkov už známe na internetovej stránke, alebo cez rozhlas. Inokedy budete v napätí až do úplného konca. Každopádne vás zvyčajne čaká príjemný program, stretnutie s novými ľudmi a možno aj niečo dobré pod zub.

Kultúrne akcie sú zdravé pre psychiku. Musíte len dúfať, že vás niekto neobdaruje virózou.


Výhra nie je nemožná. A je užitočná. 


Tento článok možno vyznieva tak, že na úspech by ste mali rovno zabudnúť. Nie je to tak. Súťaže sú pre všetkých, nie len pre vyvolených. Dokonca aj príspevok s gramatickými chybami môže oslniť skvelou zápletkou a drobné nedostatky sa odpúšťajú. 

Len znovu zopakujem úvod: Do väčšiny súťaží sa zapoja desiatky, až stovky príspevkov. Zaslať vašu prácu a automaticky očakávať víťazstvo je preto nezmysel.
No vyhrať celkom určite môžete!
A načo je to dobré okrem skvelého pocitu? Podľa toho o akú súťaž ide si môžete odniesť viac, alebo menej hodnotné ocenenie. Niekedy je to až značná finančná odmena. Alebo rovno ponuka publikovať knihu.
Aj balíček sladkostí a diplom zahrejú pri srdci. A ten diplom si určite odložte! Čím viac potvrdení o úspechoch na poli súťaží budete mať, tým viac môžete niekedy osloviť vydavateľa, ak sa podujmete na niečo väčšie.

A čo vy? Súťažíte?

Nezabudnite na našu SPISOVATEĽSKÚ VÝZVU a neváhajte sa zapojiť!





Komentáre

  1. Občas se soutěží zúčastním, ale obecně nerada píšu "na rozkaz". Když píšu, potřebuju to cítit, musí to být něco, co mě pohltí a nadchne.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára