Ako vytvoriť realistické a rozmanité postavy

Tvorba postáv, ktoré vyzerajú a správajú sa realisticky, je pre autorov jednou z hlavných výziev. Hlavným problémom, nečakane, je, že autor je iba jedna ľudská bytosť. Má osobné názory, skúsenosti, obavy, preferencie... A to sa, žiaľ, veľmi často pretaví do zástupu generických postáv. Zaplavia autorovo dielo bez toho, aby si uvedomil, že nový hrdina v nasledujúcom románe je len krátkovlasá a vyššia verzia toho predchádzajúceho. Možno sa zmenila aj farba trička. 

Čitateľom nezabránite uvedomiť si nápadné podobnosti. Prečo je to nebezpečné? Opakovanie je nudné. Rovnaké postavy prinášajú predvídateľnosť. Keď čitateľ vie odhadnúť čo sa stane, nemá radosť z čítania a autor nakoniec môže stratiť publikum a povesť. 
Avšak, existuje niekoľko vecí, ktoré vám môžu pomôcť. 


Nesúhlaste s nimi


Keď tvoríte nové postavy, zamerajte sa na ich osobnosti a skúste si úprimne priznať koľko vašich vlastných názorov a ideálov sa odráža na papieri/obrazovke. 

Ak zistíte, že ste vytvorili zase ďalšieho šachistu so sklonom hladkať každého psa, ktorý sa dostane dosť blízko... Zmeňte ho čo najrýchlejšie. 

Opustiť vašu zónu komfortu nie je ľahké, ale oplatí sa to. Postavy, ktoré nútia autora myslieť a skúmať nové postoje a prostredia sú výzvou. Zároveň je to skvelá príležitosť učiť sa a zlepšiť sa. Okrem toho, že posuniete vašu tvorbu na ďalšiu úroveň, vás vaše úsilie vcítiť sa do niekoho úplne iného môže odmeniť aj väčšou empatiou vo vašom skutočnom živote. Alebo môžete zistiť, že tá dymová značka whisky, o ktorú ste sa nikdy nezaujímali je skvelá. Alebo aj nie je. 

Nechajte sa inšpirovať svojím okolím


Svet je nekonečným zdrojom inšpirácie. Aj tie najmenšie detaily môžu poskytnúť cenný námet pre jedinečnú postavu. Skúste chodiť s otvorenými očami. Sledujte ľudí okolo, počúvajte rôzne tóny hlasu, sústreďte sa na výrazy tváre a pohyby. Môže okolo vás prejsť muž s výnimočnou farbou očí. Dieťa s výraznými pehami môže sedieť priamo pred vami.
Pozorne sledujte svoju rodinu, priateľov, kolegov... Každá osoba má sadu osobných čŕt, či už ide o špeciálny ťah obočím, konkrétnu polohu v sede alebo typické slovo, ktoré opakuje znova a znova. Každá z vašich hlavných postáv by mala mať niečo mimoriadne a nezabudnuteľné.

Môžete si dokonca prezrieť módne časopisy a blogy. Dozviete sa viac o rôznych štýloch oblečenia, takže vaše postavy už nebudú nosiť rovnaký typ vysokých topánok alebo vaše milované pohodlné svetre.

Dbajte na nedostatky


Súvisí to s pozorovaním okolia. Nikto nie je dokonalý. Každá osoba má niekoľko nedostatkov, ktoré často spôsobujú problémy v živote. Aby ste do svojho príbehu dostali nádych reality, nebojte sa zničiť dokonalý obraz svojich postáv. Rozhliadnite sa a vytvorte si zoznam nepríjemných návykov a čŕt. Neexistuje dôvod, prečo by sa váš paladin nemohol špárať v nose. Alebo si váš ctihodný sudca môže skutočne užívať klebety. 

Môžete dokonca pritvrdiť a prinútiť svoju postavu, aby draho platila za aroganciu. Postava sa môže stratiť pretože je presvedčená o dokonalosti svojho orientačného zmyslu. 

Inú postavu môže snaha vyhovieť všetkým okolo stáť jej sny. Matka, ktorá sa príliš obetuje pre svoje deti, je horúcim kandidátom na túto pozíciu. Naopak, ambície môžu mať vážne následky pre niekoho iného. 

Veľa čítajte


Väčšina úspešných autorov vám povie, že jedným z kľúčov ku kvalitnej tvorbe je čítanie. Znovu, ste len jeden človek s obmedzenými skúsenosťami. Ani pozorovanie okolia nemusí stačiť. Iní autori používajú rôzne techniky na prezentáciu postáv a vy sa môžete veľa naučiť. Zamerajte sa na to, ako veľmi niekto dovolí, aby bola záporná postava v príbehu prítomná. Aké efektívne je nechať vtipnú postavu objaviť sa v diele iba niekoľkokrát. Ako temperamentná, dobre zložená osobnosť skutočne zasiahne čitateľa... 
Existujú, samozrejme, rozdiely v kvalite. Pri čítaní sa pokúste všimnúť si aj zle zvládnuté témy, alebo zjavný nedostatok vedomostí. 

Skúste si tiež prečítať recenzie a učiť sa. Môžete si tak ušetriť hanbu keď svoju detektívku naplníte nezmyslami a klišé o IT špecialistoch. 

Vždy sa oplatí ponoriť sa do rôznych žánrov. Spisovatelia so skúsenosťami z armády môžu byť veľkou inšpiráciou, ak sa rozhodnete vo svojom príbehu predstaviť vojakov. Životopisy ľudí s dramatickým životom, ako sú utečenci, vedci a cestovatelia ukazujú rôzne životné situácie v realistickom svetle. A tak sa môžete vyhnúť tvrdeniu, že je možné pochodovať nánosom zamrznutého snehu päť dní v kuse. Bez ujmy.
Aj použitie rôznych uhlov pohľadu je veľmi užitočným nástrojom, ktorý môžete pozorovať „v akcii“ a môžete sa učiť. Ak sa necítite schopní predstaviť realistický pohľad na neveriacu, hlboko náboženskú, alebo hendikepovanú postavu, je vždy bezpečnejšie neodhaliť príbeh jej očami. Ak problematické postavy hrajú hlavnú úlohu vo vašom príbehu, nezabudnite ju prekonzultovať s niekým iným aby ste predišli mylným predstavám. To je užitočné najmä vtedy, keď sa snažíme vykresliť postavu, ktorej život komplikuje choroba ako je cukrovka, či ťažká alergia. Ak s tým nemáte osobnú skúsenosť, nájdite niekoho kto má.


Nezabudnite na našu SPISOVATEĽSKÚ VÝZVU a neváhajte sa zapojiť!








Komentáre