Instantný SUPER autor!

Dokonalú knihu nie je vôbec ťažké napísať! Ako? Úplne jednoducho. Stačí splniť tieto body a úspech máte zaručený.

Kopírovanie je super


Určite poznáte scény z iných kníh, ktoré vám učarovali. Sú skvelé, s radosťou sa k nim vraciate, možno ich čítate každé sviatky. Aj vy by ste chceli mať niečo také vo svojej knižke. Môžete! Veď mená a tak zmeníte. Pokojne si požičajte z iných príbehov čokoľvek sa vám páči. A načrite hlboko, nebojte sa toho. Veď ak okopírujete a trošku upravíte scény z desiatich rôznych kníh, nikto si to nemá šancu všimnúť. Pretrepte to, potom je to naozaj bezpečné.

Vaše postavy sú vaše najlepšie ja


Nikto nie je dokonalý. Aspoň v reálnom živote. Poznáte to, v práci sa oblejete kávou, nestihnete uzávierku... A večer vás cestou z potravín ešte aj ošpliecha auto. Alebo ste zase zabudli na babičkine narodeniny a teraz sa s vami nebaví. Nakričali ste na vášho psa... A v chladničke ste našli plesnivý šalát. Nad vašimi postavami máte plnú moc a ešte vládnete aj silou prepisu.
Vaše postavy vždy zareagujú správne. S eleganciou. A vždy im všetko vyjde. Aj ich potraviny budú naozaj trvanlivé. Lebo to tak napíšete!
Čitateľom musíte ísť príkladom. Čitatelia sa identifikujú s hlavnými postavami. A preto im musíte ukázať ako viesť úspešný život. Všetko čo vám nevyjde použite vo vašej knižke. Samozrejme to upravte tak, že situácia bude vo váš prospech.
Budete sa cítiť oveľa lepšie, fiktívne napravíte vlastné zlyhania a chybičky a ešte aj napíšete super knihu. Zlepšite, čo sa zlepšiť dá.
Ale nezabudnite na pokoru! Vaše postavy si musia byť vedomé, že sú obyčajné. Sivé myšky, ktoré len majú šťastie. Vy a čitateľ budete vedieť, že to tak nie je. Že šťastie postáv je vydreté a zaslúžené. Ale pokora v knižke je tiež dôležitá. Záporáci musia skončiť zle, to je predsa jasné. Svet zlo nepotrebuje.
Jedine, ak by aj záporák bol super. Dajte mu hlboký a tragický príbeh. Nezabudnite na monológy! Čitatelia aj záporáci milujú monológy na päť strán. Len tomu chudákovi na tretej strane nezabudnite dať napiť.
Môžete záporáka použiť aj ako objekt lásky. Musí byť komplikovaná. A končiť sa tak, že sa všetko na dobré obráti. Alebo sa uhrančivý záporák pre svoju milovanú/ného aspoň obetuje. Zlo nikdy, nikdy nesmie vyhrať. Vaša kniha by bola zaručený prepadák.

Vraz do toho opis


Toto sa často píše v starých kuchárkach, všimli ste si? Vraz do toho desať vajec, alebo radšej dvanásť. To isté platí pre opisy. Popíšte úplne všetko a hlavne detailne. Detailne! Čitateľ vidí len písmenká. Je vašou zodpovednosťou a poslaním umožniť mu čo najviac vnímať to, čo pri písaní vidíte a predstavujete si vy. Aj tú päťdesiatu pehu na nose musíte opísať. Pokojne na to použite dva odstavce. A v ďalšej kapitole znovu. A aj tie stromy pri rieke musia vo vetre zašumieť u každého v obývačke. Chuť jedla, musím to vôbec zdôrazňovať? Jedlo a vône jednoznačne patria na každú druhú stranu.
Píšte hlavne dlhé vety, aby sa vám všetky detaily do knižky pomestili.
Nesmiete zabudnúť ani na duševné rozpoloženie postáv. To je ešte dôležitejšie ako výzor! Všetko čo postavy cítia musíte čitateľovi náležite opísať. A opakovane.

Pomstite sa reálnym osobám


Niekto vás dnes naštval v potravinách? Dobre si ho zapamätajte. A vo vašej knižke nech ho poštípe tridsať komárov! Sused vám už zase, roky a roky, dupe nad hlavou a púšťa večer hudbu a práčku naraz? Pridajte mu aj nakazeného kliešťa.
Vášho šéfa môžete vo vašej vysnívanej super knižke potrestať presne tak ako si za tie nadčasy zaslúži. A to nehovorím o tých otrasných spolužiakoch z vašej základnej školy. Majú za čo pykať.
Skrátka, písanie knižky je skvelá terapeutická aktivita. Čokoľvek a ktokoľvek vás nahnevá by mal skončiť vo vašom fiktívnom svete. A tam si už poradíte a hriešnici dostanú, čo si zaslúžia. A čo dostanete vy? No predsa skvelý pocit a ešte aj lásku fanúšikov. Nič totiž neprospeje knižke viac ako takáto živočíšna a reálna inšpirácia.

City, city a ešte raz city


Náš svet je často tak pustý a sme tak osamelí. A vzťahy nikdy nevydržia. A tak celkovo je tá realita taká mdlá a o ničom.
To sa musí zmeniť. Knihy sú predsa na to, aby čitateľom zdvíhali náladu a umožnili im cítiť, čo doteraz nepoznali.
Tak sa do toho obujte. Čitateľ nikdy nezažije takú romancu ako napíšte vy. Bude si za to kupovať každú ďalšiu skvelú knihu, ktorú vydáte. Vaše postavy musia byť tak nádherné, až to bude brať dych. Ich láska bude páliť zo stránok. Tuk na bruchu vo vašom fiktívnom svete nesmie existovať a milenci sa rozhodne nesmú hádať. A musia si vedieť čítať myšlienky.
Nikto ani nemá šancu reálne stretnúť vášho špičkového agenta. Samý sval a bystrá myseľ. A koniec sveta nemá šancu. A váš agent hrdina všetky svoje pocity z akcie a ohrozenia rozhodne popíše vo svojej skvelej poézii. Čitateľom bude búchať srdce až v krku a zažijú tie skutočné záchvevy strachu a úľavy.
A tak ďalej, a tak ďalej... hlavne vždy myslite na to, aby vaša zápletka vzbudila čo najväčšiu citovú odozvu. To dosiahnete len poriadnym pritlačením na pílu. Vždy city postáv dopodrobna rozoberte. A opíšte!

(Poznámka pre istotu: hej, je prvý apríl, nie, fakt tieto veci nerobte)

Nepatrí k aprílu: Nezabudnite na našu SPISOVATEĽSKÚ VÝZVU a neváhajte sa zapojiť!





Komentáre