Prvá pomoc pri odmietnutí rukopisu, alebo zlom hodnotení.

O tom ako sa vyrovnať s kritikou všeobecne a niečo si z nej zobrať nájdete článok tu. Všetci ale vieme, že chvíľa, keď prvýkrát kritiku/odmietnutie čítame je tá najhoršia. Je to ako rana kladivom. Tu je niekoľko nápadov, ako sa z prvotného šoku čo najrýchlejšie spamätať.

Utrieďte si priority


Áno, máte svoj veľký sen stať sa úspešným spisovateľom. Alebo maliarom, hercom, veterinárom... tento blog je hlavne o písaní, ale osobné sny a vízie majú pre každého rovnako veľkú cenu. Ale keď otvoríte ten email/list a začnete vidieť cez červenú hmlu a ruky sa vám roztrasú... uvedomte si jednu vec. To najcennejšie v našich životoch je zdravie a blízki. Rovnako aj dostatok pitnej vody a potravy. Ale uvedomíme si to až keď o to prídeme. Možno o tom už viete svoje. Tak si toto pripomeňte a určite vám to schladí hlavu. Hnev vám škodí fyzicky aj psychicky. Vo vašej najhoršej chvíli sa nadýchnite a spočítajte všetky najcennejšie veci, ktoré v živote máte. Áno, aj tú čistú vodu z vodovodu. Tak. Spočítané? Choďte objať ľudí, na ktorých vám záleží. A potom, už bez nervov, sa vráťte k tej kritike a priznajte si, že je to krok vzad, ale je to 1.) subjektívna záležitosť 2.) možnosť posunúť sa.
Ešte krátko k tej subjektivite: ak ste dostali dlhú a detailnú spätnú väzbu, skúste sa povzniesť a možno zistíte, že máte vlastne detailný návod ako sa zlepšiť. Ale ak ste obdržali len krátky odstavec všeobecných kecov... Tak sa proste zasmejte a majte pekný deň.

Choďte von


Príroda lieči. Je to predsa naše prirodzené prostredie. Ak máte kam, vyrazte na lúku, k vode, alebo do lesa. Aj mestský park je vhodná možnosť. Máte muškáty na okne? Pokochajte sa. Vypnite ten počítač a poriadne sa prejdite, zabehajte si, poskáčte si v daždi... Poriadne prevetranie hlavy vám môže veľmi pomôcť zbaviť sa akútnych negatívnych pocitov.

Zajedzte to


Ak patríte k ľuďom, ktorí majú citlivý žalúdok, toto nie je tá najlepšia rada pre vás. V tom prípade skúste teplý čaj. Mäta, medovka, levanduľa... 
Pre ostatných: kritická chvíľa je chvíľa zhrešiť. Čokoláda? Pečené rebierka? Sushi? Čokoľvek, čo vám utíši nervy. Samozrejme to neznamená, že sa teraz zatvoríte v kuchyni na tri dni, alebo ku vám bude kuriér s jedlom chodiť ako na klavír. Ale jedna bonboniéra, alebo extra pizza len pre vás vám skutočne môže pomôcť prekonať prvotné negatívne pocity.

Ak si varíte sami, jedlo poskytuje skvelú možnosť dlhšej terapie. Ten tĺčik na mäso je v ruke príjemne ťažký, nie? A skúšali ste nadrviť orechy do koláča v mažiari? Tie tupé údery a pocit, ako orech pod tlakom povoľuje... No a potom hajde do toho lesa.

Poplačte si


Je to nedôstojné, dostáva vás to do zraniteľnej pozície, opuchnete a očerveniete. A čo? Niekedy to jednoducho potrebujete. V živote sa deje veľa vecí. Možno sa práve vyrovnávate so stratou v rodine. Možno sa učíte na maturitu, alebo štátnice. V práci musíte ťahať nadčasy... A zlé hodnotenie, alebo odmietnutie pristane na vrchole ťažoby na vašich ramenách. Nájdite si pokojné miestečko, stočte sa do klbka a vyplačte sa. Poriadne. Roztrhajte nejaké papiere (ideálne také, ktoré máte zálohované). Hoďte niečo o stenu. Skrátka, plač je rýchla a efektívna cesta ako si uľaviť a posunúť sa ďalej. Pretože ďalej ísť musíte. Akokoľvek sa vám svet zdá zlý a odmietnutie vašej práce bola už skutočne tá posledná kvapka. Choďte ďalej. Ak vám je veľmi zle, napíšte sem. Napíšte priateľom. Nájdite odbornú pomoc.

Nezabudnite na našu SPISOVATEĽSKÚ VÝZVU a neváhajte sa zapojiť!






Komentáre