Čo si pripraviť pre vášho partnera na písanie

Našli ste! Máte osobu, ktorá sa veľmi rada pozrie na váš rukopis a pokúsi sa vám čo najlepšie poradiť čo sa môže zlepšiť a pochváliť to, čo už dobré je. O tom ako môžete takýchto čitateľov označiť a na čo sú dobrí nájdete obkec tu. Tak šup odovzdať vytlačené stránky, alebo poslať kópiu emailom. Alebo by ste sa nemali až tak náhliť? Tu je krátky zoznam vecí, nad ktorými sa môžete ešte zamyslieť.

Upravený dokument


Je slušné poslať na čítanie niečo, čo sa čítať dá. Preto si pred odoslaním ešte aspoň raz prečítajte váš text a eliminujte preklepy a gramatické chyby. Že nie ste profesionálny editor s čiarkami sa až tak nekamarátite? To nevadí, nikto by zase nemal očakávať dokonalú kvalitu. Ale ak vám niečo sama kontrola pravopisu v programe podčiarkne nemali by ste to nechať tak. Prípadne ste určite schopný všimnúť si chýbajúce slová, opakujúce sa slová omylom napísané dvakrát po sebe, nedokončené vety, bodky miesto čiarok... skrátka, ten dokument nemusí vyzerať ako po prežehlení a naškrobení. Ale, prosím, v záujme toho človeka, ktorý to bude čítať, majte snahu poslať to najlepšie čo môžete.
Prečo? Pretože to čitateľovi umožní viac sa sústrediť na príbeh a štylistiku. Pozornosť na seba nebudú zbytočne strhávať dvojité čiarky, alebo nezmysli typu "Jonáš potkol, že bol smútok." Ak čitateľ nebude musieť hádať, či to znamenalo, že Jonáš zakopol, alebo podotkol, bude schopný poslať vám na oplátku tiež o to kvalitnejšiu spätnú väzbu. Za predpokladu, že základy slušnosti fungujú aj na druhej strane…

Základné otázky


Vy viete najlepšie s čím sa trápite, čo sa vám píše ľahko, kde máte pocit, že sa to celé zasekáva... nebojte sa spolu s vašou prácou poslať aj niekoľko otázok. Čitateľovi tiež uľahčíte prácu. Aké otázky?

Obľúbený moment kapitoly a prečo? Dáva reakcia postavy na strane šesťdesiat zmysel? Je v tretine knihy už jasné kto v skutočnosti táto postava je? Pôsosbí toto miesto smiešne, alebo strašidelne…

Skrátka, nebojte sa otázok. Keď už pre vás niekto číta vaše rozpracované dielo, využite to. Ideálne je ak máte čitateľov viac. Ak vám jeden niečo vychváli a ďalší dvaja odporučia zmenu, môžete s nimi tieto rozličné postoje prediskutovať a možno dôjdete k lepšiemu kompromisu než keby ste počúvali len jednu stranu.

Stručný obsah


Toto sa veľmi hodí ak pracujete na rozsiahlom rukopise, prípadne sérii. Aj v záujme zachovania vášho vlastného duševného zdravia je dobré, ak si sami pre seba napíšete okrem kapitol samotných aj veľmi stručný obsah každej. K tomu detaily čo presne ste sa snažili v danej časti príbehu dosiahnuť, prípadne poznámky bokom čo ešte musíte doplniť. Ak si raz uprostred knihy vymyslíte super postavu, ale poviete, že v tom meste býva už celé roky, bolo by fajn ju sem tam nechať mihnúť sa aj v predchádzajúcih kapitolách. Aspoň ako si kupuje zmrzlinu.
Potom ako čitateľ prečíta vašu prácu, môžete mu tento súhrn tiež poslať. Môžete vďaka tomuto rýchlemu ťaháku podrobne prediskutovať všetko možné. Čitateľ bude do problematiky zasvätený lepšie a lepšie poradí.
Ak máte rovno sériu a našli ste nového čitateľa pre knihu tri, bude len dobre ak si krátky súhrn toho čo bolo prečíta ako prvý. Možno ale chcete otestovať, či kniha tri dáva sama o sebe zmysel a predchádzajúce udalosti sú tam dostatočne načrtnuté. To je tiež dobrý prístup. Ale stále obsahy kníh jeden a dva môžete poslať potom a možno za odmenu dostanete nejaký šikovný postreh pre knihu šesť :)

Iný dodatočný materiál


Máte odkaz na nejaké video, alebo obrázky, ktoré jasne ukazujú atmosféru, ktorú ste sa snažili zachytiť? Je otázne, či vám to vyšlo. Čitateľ vám pomôže oveľa viac ak bude vedieť, o čo presne malo ísť. Alebo máte mapu? Krátky slovník dôležitých pojmov? Romanticky snívate, že vaše dielo sa raz dostane na plátna a tak rovno opisujete postavy podľa známych hercov? Všetko relevantné pošlite! Nech inšpirácia a vzájomná podpora neutíchajú.

Máte aj iné zvyky? Čo najčastejšie posielate?

Nezabudnite na našu SPISOVATEĽSKÚ VÝZVU a neváhajte sa zapojiť!


Komentáre