Efektívna úprava rukopisu

Je to skrátka nutné. Váš text si musíte po dokončení znovu prečítať a upraviť. Esej, alebo krátky článok nie je až taký veľký problém. Poviedka sa tiež dá zvládať v relatívne krátkom čase. Ale ak pracujete na knihe, musíte si svoju prácu prečítať… veľakrát by mohlo byť vhodné slovo. Po dokončení prvej verzie kapitoly, skôr ako ju odošlete svojim betám a parťákom na písanie, po vykonaní zmien, pred odoslaním editorovi / agentovi ... Písanie jednoducho znamená veľa čítania. A to si vyžaduje čas, však? Tu je niekoľko návrhov na efektívnu kontrolu textu.



Počas každého kola sa zamerajte na niečo iné 


Ako ste videli tu a tu, písanie je zložitý proces. To znamená, že vás počas čítania môže zaujať dôkladná kontrola vývoja zápletky, alebo postáv. A tak trpíte selektívnou slepotou a tých päť preklepov na jednej stránke, aj keď ich čítate už po štvrtýkrát, jednoducho nevidíte. Alebo môžete byť na honbe za týmito preklepmi, a tak si neuvedomujte, že ste úplne zabudli spomenúť tú milú a populárnu postavu v troch kapitolách po sebe. A to je problém. 

Pokúste sa preto stanoviť si cieľ pre každé kolo čítania a nenechajte sa rozptyľovať ničím iným. Nemôžete vidieť všetko naraz. Ani piatimi očami nie. Takže buďte trpezlivý a dôsledný. 

Rukopis vytlačte


Všetci máme dosť pozerania sa na obrazovku. Počítače, telefóny, tablety ... a vaše oči nie sú v bezpečí ani vonku. Čakajú tam reklamné pútače, informačné obrazovky v hromadnej doprave, televízor v podniku… Doprajte vášmu zraku trochu oddychu a skúste čítať z papiera. Možno tak predídete bolestiam hlavy. Papierovú verziu si môžete priniesť aj na miesta bez elektriny. Alebo ich môžete požičať rodine a priateľom. Písanie poznámok na okraje je tiež pohodlným spôsobom čiastočného editovania. A môžete si odkladať jednotlivé štádiá vášho rukopisu a radovať sa z vášho obrovského pokroku. Tie počiatočné verzie možno budete chcieť nakoniec aj spáliť. Alebo aj nie. 

Svoju prácu si vypočujte


Uvoľní vám to ruky. Veľmi vám to nepomôže pri korekciách gramatiky, ale je to skvelé pre vývoj zápletky a postavy, identifikovanie nadbytočných alebo zdĺhavých častí a hodnotenie celkového štýlu. Môžete si tiež všimnúť kde by bolo dobré používať viac synoným, zmeniť dynamiku viet, alebo miesto, kde by sa hodilo viac priamej reči / popisu. 

Opäť môžete nechať oči odpočívať. Na telefóne môžete použiť aplikáciu na prevod textu na reč a počúvať svoju prácu pri varení večere, v lese, v posteli pred tým, ako zaspíte ... Umelá reč môže byť nepríjemná a možno vám tak tento štýl kontroly nebude vyhovovať. Ak však táto možnosť funguje, máte skvelý nástroj, ktorý vám ušetrí veľa času.

Nezabudnite na našu SPISOVATEĽSKÚ VÝZVU a neváhajte sa zapojiť!






Komentáre